Je ogen als spiegel van de ziel
Is het je wel eens opgevallen dat mensen als ze aan een bepaalde herinneringen denken naar één bepaalde kant kijken? De stand van de ogen bepaalt welk deel van het brein op dat moment actief is. Wanneer iemand bijvoorbeeld denkt aan een beeld van een bepaalde gebeurtenis of een beeld in gedachten maakt (construeert), bewegen daarbij de ogen naar boven toe, naar het visuele gebied. Bij het herinneren of het creëren van een geluid, bewegen de ogen horizontaal naar de linker- of rechterkant binnen het auditieve gebied. Voorbeeld hierbij is als je bijvoorbeeld terugdenkt aan het geluid van een concert. Voor het herinneren en ervaren van gevoelens én bij het voeren van een interne dialoog, gaan de ogen naar beneden. Bij deze laatste kan je bijvoorbeeld denken aan depressieve mensen. Zij hebben meestal de neiging om naar beneden te kijken. Je oogbewegingen zijn dus niet willekeurig. Ik vond dit erg interessant en ben me erin gaan verdiepen.
Zo zijn er tijdens het coachen mooie technieken om van deze informatie gebruik van te maken. De techniek die ik toepas heet Eye Movement Integration Therapy. Het maakt contact mogelijk met informatie en emoties in gebieden van onze hersenen die dieper weggestopt waren. Het brengt herinneringen terug die je brein wegstopte, omdat ze emotioneel te belastend waren. Het brein heeft als belangrijkste doel je te beschermen bij traumatische gebeurtenissen. Informatie wordt gefilterd, waardoor dat wat emotioneel te belastend is, wordt afgeschermd. Deze neurotherapie haalt die weg gefilterde informatie terug uit het onderbewustzijn en je realiseert definitieve integratie van traumatische gebeurtenissen. Resultaat is dat je je niet meer emotioneel belast voelt als je aan deze, voorheen traumatische, herinneringen denkt. De gebeurtenis (herinnering) en de emotie zijn nu van elkaar gescheiden. De herinnering is er wel maar de emotionele pijn is verdwenen.
Voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een andere vergelijkbare techniek als EMDR is dat er nog meer gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheden die de oogpatronen ons bieden. Hierdoor verruim je de mogelijkheden om tot een goed resultaat te komen en is het een hele snelle en effectieve methode.
Hoe werkt Eye Movement Integration Therapy?
Als je je concentreert op een traumatische ervaring of belemmerende ervaring, komen vaak de bijbehorende gevoelens en de (her) belevingen op gang door het werkgeheugen. Door tijdens deze beleving oogbewegingen te gebruiken, wordt het werkgeheugen belast, en afgeleid. Hierdoor stagneren de standaard gevoelens en herbelevingen, en kan het onbewuste brein zoeken naar alternatieve manieren om met de gebeurtenis om te gaan. Er worden allerlei nieuwe connecties in het brein aangemaakt en komt een stroom van gedachten en beelden op gang, en soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties waardoor de traumabeleving afneemt en verdwijnt. Vervolgens worden positieve hulpbronnen toegevoegd.
Waarbij kan Eye Movement Integration Therapy helpen?
Het is een techniek die in veel gevallen toepasbaar is en is te gebruiken is bij angsten en diverse trauma’s. Denk bijvoorbeeld aan:
-
- Post Traumatische Stress stoornis (PTSS)
- Angsten (b.v. faal-, binding- of verlatings-, spinnenangst)
- Gebrek aan zelfvertrouwen
- Een depressief gevoel
Een gevoel van minderwaardig zijn - Een overdreven gevoel van perfectionisme
- Rouw- of verliesverwerking
- Schuldgevoelens
- Schaamtegevoelens
- Fobieën